Structura orelor (numărul şi durata lor) şi a materiei impun studenţilor un ritm destul de alert de acoperire de informaţie nouă şi de conectare a acesteia cu cunoştinţe vechi. Mai mult, acest efort trebuie făcut în bună măsură în stil "studiu individual", stil care nu funcţionează fără o anumită "maturizare matematică". Pe scurt, vă fac următoarele recomandări/precizări:
- Începeţi studiul cât de repede posibil (motivaţia pentru acest îndemn o găsiţi la sfârşitul paginii, sub numele de "amânare" "procrastination")
- Dacă vi se pare folositor, participaţi la cât mai multe seminarii (şi seminariile şi cursurile sunt activităţi publice; eventual cereţi voie celui care ţine seminarul/cursul, iar dacă nu este de acord, căutaţi o activitate similară)
- Niciunul dintre cursurile de Matematică pe care trebuie să le susţineţi nu este de tip "olimpiadă"; subiectele de examen vor acoperi materia şi vor fi la nivel minimal pentru fiecare paragraf în parte
- Fiecare părticică de Matematică pe care o veţi studia se aplică cel puţin în Economic, Social şi Computer Science. Cursurile conţin doar sugestii pentru această afirmaţie, deoarece mai mult ar fi îngreunat/aglomerat excesiv cursurile. Cei interesaţi să afle mai mult mă pot contacta şi le voi oferi informaţii.
- Examenele vor fi de tip "clasic", adică:
- Punctajele vor fi acordate pentru "calitatea cu care se explică modul cum a fost obţinut răspunsul"
- Punctajul se acordă până la prima greşeală
- Pe măsură ce avansaţi cu studiul, puneţi întrebări. Nu există întrebări "deştepte" sau "prosteşti", ci numai întrebări la care dumneavoastră nu ştiţi răspunsul. În Matematică, orice întrebare capătă răspuns iar "Ştiinţa avansează când studentul întreabă iar profesorul nu ştie să răspundă" (Murphy)
- Pe măsură ce avansaţi, căutaţi confirmări că ceea ce lucraţi este corect lucrat. Este o prostie să spui "am rezolvat dar nu ştiu dacă este bine"; rezolvare completă trebuie să includă şi verificarea corectitudinii şi asumarea răspunderii pentru rezolvarea făcută.
Pentru studenţii CSIE (seria B, 2013-2014): materiale pentru cursul de Algebră Liniară
Un curs de Algebră Liniară, care a suferit de-a lungul timpului mai multe modificări şi care încă evoluează. Nu este cea mai nouă variantă, dar acoperă informaţiile necesare. Când va fi disponibilă o formă mai nouă, o voi posta tot aici.
Cristian NECULAESCU Ovidiu Veghes -Introducere in algebra liniara 2005
Ataşez forma beta a cursului, care conţine unele completări dar este încă în stadiu necorectat şi necompletat. Sper să vă fie de folos.
Curs_Beta_19012014_Cristian_Neculaescu
Subiectul la restanţa de Algebră Liniară din vara 2013
Subiecte din anii anteriori (subiectele sunt tip grilă iar examenul/lucrările din acest an vor fi tip clasic, dar conţinutul subiectelor este similar)
subiecte_tip_din_ani_anteriori
Subiecte date în decembrie 2012 la lucrarea unică, împreună cu rezolvări/comentarii
subiecte_lucrare_dec_2012_cu_sol_CristianNeculaescu
Alte materiale folositoare:
Primele 3 capitole se referă la Algebră Liniară. Pentru comoditatea cititorilor, pun la dispoziţie o variantă asamblată într-un singur pdf, cu bookmarks adăugate/corectate
Cenusa Raischi Serban Matematici pentru Economisti TP
2. Materialele scrise şi puse la dispoziţia cititorilor de Prof. Dumitru Buşneag, referitoare la Algebră Liniară:
Cursul şi Culegerea (scrisă împreună cu FLORENTINA CHIRTEŞ şi cu DANA PICIU)
3. Materiale scrise şi puse la dispoziţie de membrii Departamentului de Matematică şi Informatică din cadrul Facultăţii de Construcţii Civile, Industriale şi Agricole, Bucureşti:
Algebră Lineară, Geometrie analitică şi diferenţială anul I (Prof. Valeriu Zevedei, Ionela Oancea)
Algebră Lineară şi Geometrie Analitică anul I (Prof. Pavel Matei)
Algebră Lineară şi Geometrie Analitică anul I (Prof. Leonard Dăuş)
Algebră Lineară şi Geometrie Analitică anul I (Prof. Iuliana Iatan)
Algebră Lineară şi Geometrie Analitică Culegere de probleme (Prof. Pavel Matei)
Disciplina numită "Analiză Numerică" este una dintre posibilele continuări ale Algebrei Liniare (ca şi ale Analizei Matematice) şi se situează în partea comună dintre Matematică şi Informatică/Computer Science. Deoarece orice disciplină ştiinţifică modernă (inclusiv cele sociale) foloseşte produse software care utilizează metode numerice, consider Analiza Numerică o disciplină fundamentală pentru orice specializare. Această disciplină este puţin neglijată în pachetul de cursuri destinat studiilor economice/sociale din programele româneşti, aşa că o includ aici pentru cei interesaţi să afle mai mult. O mică prezentare a fost scrisă de Kendall E. Atkinson (2007) Numerical analysis. Scholarpedia, 2(8):3163
4. O culegere scrisă de Filip Argentina, care poate fi găsită în Biblioteca digitală ASE şi pe care o adaug aici pentru comoditate (cu unele modificări de asamblare şi bookmarks)
Filip Argentina Matematici Aplicate in Economie Culegere
Capitolul 1 conţine exerciţii de Algebră Liniară (poate fi folositor şi Capitolul 2, de Programare Liniară)
Materiale pentru studenţii Comerţ şi EAM
Materia pentru cursurile de Matematică de la Comerţ şi de la EAM este similară cu cea de la CIGID.
Organizarea diferă şi, pentru fiecare, va fi pusă la punct de către fiecare titular de curs de la cursul respectiv. În plus, pentru EAM există o "bulversare" suplimentară deoarece au câte un seminar la două săptămâni.
Pe scurt, studenţii de la aceste cursuri pot folosi materialele pe care le-am postat pentru studenţii CIGID.
Materiale pentru studenţii CIGID
Update 11.02.2014:
Am încercat să anunţ pe platforma ID finalizarea rezultatelor la examenul "Matematici Aplicate în Economie, CIG—ID, semestrul I, 03.02.2014, sala 2102, ora 18,00" dar nu am reuşit să prind platforma funcţională, aşa că postez aici anunţul.
Felicitări celor care au reuşit să obţină notă de trecere!
Pentru cei care vor să-şi vadă lucrările şi să afle detalii despre note, voi fi azi 11.02.2014 la sala 2625, de la 07,30 la 16,00. Mâine rezultatele vor fi oficializate.
Pentru verificare şi pentru eventuala pregătire a examenului viitor (care va avea loc în vară), postez rezolvările (sper complete) subiectului de la examen.
Se pare că platforma ID nu merge cum ar trebui, aşa că încerc să compensez aici cu necesarul de materiale pentru studiu.
Notă pentru temele care trebuie predate: Vă rog să nu-mi trimiteţi temele pe email, deoarece din experienţa anilor anteriori scan-urile temelor pot fi foarte voluminoase. Le veţi posta pe platforma ID, când va fi funcţională.
1. Postez documentul care vă descrie temele şi materia pe care o aveţi de acoperit pentru examen în acest semestru.
2. Postez notele de curs (incomplete şi neterminate) pentru prima parte a cursului, Analiză Matematică.
3. Vă recomand o culegere de Analiză Matematică scrisă de profesorii Ispas şi Procopiuc (Iaşi); pentru comoditate, o adaug şi aici (singura modificare este că am aranjat/editat bookmarks-urile documentului)
Ispas Procopiuc Analiza Matematica - CULEGERE DE PROBLEME 2002
Capitolele 4, 5 şi 6 se referă la "Analiză Matematică" iar capitolele 7-11 se referă la "Teoria Probabilităţilor". Cursul acoperă aproape tot necesarul pentru acest semestru. Pentru comoditatea cititorilor, pun la dispoziţie o variantă asamblată într-un singur pdf, cu bookmarks adăugate/corectate
Cenusa Raischi Serban Matematici pentru Economisti TP
5. O culegere scrisă de Filip Argentina, care poate fi găsită în Biblioteca digitală ASE şi pe care o adaug aici pentru comoditate (cu unele modificări de asamblare şi bookmarks)
Filip Argentina Matematici Aplicate in Economie Culegere
Capitolul 3 conţine exerciţii de Analiză Matematică
În fine, vă postez un exemplu de subiect rezolvat şi subiectul de la examenul "Matematici Aplicate în Economie, CIGID, restanţă semestrul I", 05.07.2013, sala 0602, ora 10,30
Good Teaching
Pe scurt, câteva păreri ale altora despre "Good Teaching", pe care eu le apreciez şi pe care le postez atât în format pdf (strânse la un loc pentru comoditate) cât şi din perspectiva locurilor unde au fost găsite (paginile originale sunt menţionate în interiorul documentelor pdf; am găsit "succesorii"acelor pagini la diverse adrese pe care le menţionez):
http://www2.honolulu.hawaii.edu/facdev/guidebk/teachtip/goodteach.htm
[Se pare că unele dintre pagini, cum ar fi http://www.dougshaw.com/onepage/elements.html au fost atacate/infectate, aşa că vă invit să le folosiţi cu atenţie]
Câteva observaţii despre greşeli comune făcute la nivel preuniversitar.
Pagina respectivă se pare că încă este activă la adresa http://www.math.vanderbilt.edu/~schectex/commerrs/
Merită remarcat că greşelile sunt şi ale elevilor/studenţilor şi ale profesorilor.
Schechter Eric Common Errors in College Math 2009
Puţină Psihologie:
Despre amânare (procrastination)
Cristian Neculăescu
Studenţii care vor să mă contacteze o pot face la adresa (cu toate liniuţele de tip "underscore" eliminate) a_l_g_e_c_o_n_2_0_1_1_[at]_g_m_a_i_l_._c_o_m_